Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Στηρίζουμε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Προς Ενημερωσή σας,

Ευχαριστώ.

Στηρίζουμε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Ψηφίζουμε τον Γιώργο Παπανδρέου. Να γιατί συμμετέχουμε στο Κεντροαριστερό - Προοδευτικό - Ριζοσπαστικό ρεύμα που εκφράζει με συνέπεια - με όραμα - με εντιμότητα ο Πρόεδρός μας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εδώ και πολλά χρόνια *ακολουθεί με συνέπεια μια προοδευτική πολιτική διαδρομή *παρουσιάζει με σαφήνεια το όραμά του για την κεντροαριστερά *υπηρετεί με εντιμότητα ένα νέο πολιτικό πολιτισμό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύει στον άνθρωπο, πιστεύει στην κοινωνία. Σε όλους τους τομείς ο Πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ πολιτικών που διαχωρίζουν σήμερα την Αριστερά από τη Δεξιά, την Πρόοδο από τη Συντήρηση.

Κάποιοι σήμερα ανακάλυψαν ότι ο Γιώργος τάχα δεν έχει σαφή και ολοκληρωμένη θέση. Η αλήθεια όμως είναι ότι 30 χρόνια μετά την 3η του Σεπτέμβρη, όταν ο Ανδρέας κατέθεσε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, ο Γ.Α. Παπανδρέου ανανέωσε το πολιτικό στίγμα του κινήματος, καταθέτοντας μια νέα ιδεολογική πλατφόρμα για το μέλλον, βασισμένη στις διαχρονικές αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη.

Η ανεξαρτησία

Η λαϊκή κυριαρχία

Η κοινωνική δικαιοσύνη παραμένουν σήμερα τόσο επίκαιρα ζητούμενα, τόσο θεμελιώδεις ανάγκες,

τόσο ευγενείς επιδιώξεις, όσο ήταν και το 1974. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με την ανάληψη της Προεδρίας του ΠΑΣΟΚ το 2004, συνόψισε και συμπύκνωσε σε μια σύγχρονη πρόταση τις πολιτικές για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Στην εποχή των αδιεξόδων, στην εποχή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αποκλεισμών, Ο Γ.Α. Παπανδρέου παρουσίασε ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη δική του ξεκάθαρη συνεισφορά στην πολιτική του κινήματος, τη δική του κρυστάλλινη θέση για το μέλλον της χώρας. Η συμμετοχική δημοκρατία, η συμμετοχή, είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κεντροαριστερά πρέπει να κινηθεί. Η συμμετοχή που μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας, για να αντιμετωπίσουμε μια α-πολίτικη κοινωνία, ένα αυταρχικό κράτος, μια οικονομία για τους λίγους.

Η συμμετοχή είναι ο πυρήνας της προοδευτικής πολιτικής, η συμμετοχή όλων, με ίσα δικαιώματα, με ίσες υποχρεώσεις, με ίσες ευκαιρίες.

Λαϊκή Κυριαρχία-διασφαλίζεται με:

-Συμμετοχή του λαού στην εξουσία, μια εξουσία αποκεντρωμένη, κοντά στο πολίτη, στον τόπο του, στις ανάγκες του. -Συμμετοχή μιας ενεργούς κοινωνίας των πολιτών, με διενέργεια δημοψηφισμάτων, με κοινωνική λογοδοσία, με διαφάνεια. -Ένα κράτος που αντιστέκεται στον κομματισμό, με μια δημόσια διοίκηση που υπηρετεί την αξιοκρατία.

-Ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, με ένα κόμμα όπου όλοι είναι ισότιμοι, με ένα κόμμα του οποίου ο Πρόεδρος εκλέγεται από το λαό και όχι με ελιτίστικες διαδικασίες.

Κοινωνική Δικαιοσύνη- πραγματώνεται με:

-Συμμετοχή στην παραγωγή του πλούτου, συμμετοχή στη διανομή του. Με ισχυρά εργασιακά δικαιώματα, με δημοκρατικούς χώρους εργασίας, με ανθρώπινες διαδικασίες, με δίκαιο φορολογικό σύστημα. -Συμμετοχή στα κοινωνικά αγαθά, στις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους. Με ισχυρή δημόσια παιδεία και υγεία, με κοινωνική ασφάλιση για όλους, με συμμετοχή και πρόσβαση όλων στη γνώση, στις νέες τεχνολογίες.

-Συμμετοχή όλων στο κοινωνικό γίγνεσθαι, χωρίς αποκλεισμούς, με καταπολέμηση του ρατσισμού, με προστασία των μειονοτήτων και των μειοψηφιών.

Ανεξαρτησία-επιτυγχάνεται με:

-Συμμετοχή όλων στο πολιτικό σύστημα, με μια αδέσμευτη από οικονομικά συμφέροντα πολιτεία, με ανεξάρτητους μηχανισμούς για τον έλεγχο της εξουσίας. Με την καταπολέμηση της διαπλοκής. -Διάκριση των ρόλων κράτους και εκκλησίας.

-Μια Ελλάδα ισχυρή στη διεθνή σκηνή, με μια Ελλάδα ισότιμο και ενεργό μέλος της ΕΕ.

Όλες αυτές τις βαθιά προοδευτικές και αριστερές πολιτικές υπηρέτησε και ανέπτυξε ο Γιώργος Παπανδρέου με ένα ξεχωριστό ύφος και ήθος, με μια εμφανή αλλά ήρεμη δύναμη, τόσο στην προσωπική πολιτική του διαδρομή όσο και κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία του κινήματος. Οι απόψεις του δεν υπήρξαν απλά νεωτεριστικές, αλλά βαθιά ριζοσπαστικές. Αποτελεί για την πολιτική ό,τι ο μεταμοντερνισμός για την τέχνη. Και αν κάποιοι βρίσκουν το συγκεκριμένο ρεύμα ασαφές, ας ξαναδιαβάσουν την ιστορία της τέχνης κι ας βρούνε την περίοδο που τους ταιριάζει. Το μόνο όμως σίγουρο είναι ότι αυτή θα ανήκει στο παρελθόν. Ο Γ.Α. Παπανδρέου είναι πολιτικός του μέλλοντος και ήταν αυτός που εισήγαγε στην πολιτική του κινήματος μια ολοκληρωμένη πρόταση για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την πράσινη οικονομία, πολύ πριν κάποιοι τα σκεφτούν όλα αυτά με αφορμή τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού. Δεν είναι ο Γιώργος Παπανδρέου αυτός που τάχθηκε με τους παπάδες στο θέμα των ταυτοτήτων, αυτός που προτίμησε να κλείσει τα μάτια στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, και εντέλει στην πραγματικότητα, μόνο και μόνο για να προστατεύσει τα συντεχνιακά προνόμια των καθηγητών πανεπιστήμιου, αυτός που ύμνησε τον 'εκσυγχρονισμό' των βρετανών εργατικών -δηλαδή την κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των εργατικών δικαιωμάτων και το τέλος των συνδικάτων.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γυρίσει πίσω στον αδιέξοδο Τρίτο Δρόμο, δεν θα κάνει στροφή προς τα δεξιά οδηγούμενο κατευθείαν στο γκρεμό.

Η αριστερά δεν έχει πεθάνει, ο σοσιαλισμός δεν έχει ηττηθεί Μένει μονάχα να επανακαθοριστεί μετά τις σημαντικές ιστορικές εξελίξεις των τελευταίων δυο δεκαετιών.. Και ο Γιώργος Παπανδρέου το έκανε καλύτερα από το καθένα όταν χρησιμοποίησε τον επτάλογο του Γερμανού φιλοσόφου Μάγιερ-Άμπιχ μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές για να αναδείξει τον πυρήνα κάθε αριστερού, κάθε προοδευτικού ανθρώπου.

«1. Νοιάζομαι μόνο για τον εαυτό μου.

2. Νοιάζομαι όχι μόνο για τον εαυτό μου αλλά και για την οικογένεια και τους φίλους μου.

3. Νοιάζομαι όχι μόνο για τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου αλλά και για το έθνος μου.

4. Νοιάζομαι όχι μόνο για τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου και το έθνος μου αλλά και για όλους τους λαούς της Γης.

5. Νοιάζομαι όχι μόνο για όλους τους ανθρώπους σήμερα αλλά και για τις περασμένες και επόμενες γενιές.

6. Νοιάζομαι όχι μόνο για την ανθρωπότητα αλλά και για κάθε έμβιο ον και στοιχείο της Γης.

7. Νοιάζομαι για τα πάντα.»

- Ο Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε ότι είναι ένας ηγέτης με όραμα, αλλά το σπουδαιότερο, με ήθος και ύφος που τον διαφοροποιεί από φίλους και αντιπάλους, μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι ο ηγέτης των επικοινωνιακών τεχνασμάτων, των πολλών και ανούσιων λόγων, του στόμφου και της αλαζονείας. Είναι ο πολιτικός της ουσίας, της ποιότητας, της ευαισθησίας. Έδειξε ότι είναι ένας βαθιά δημοκρατικός ηγέτης, ανεξάρτητος, που δε συμβιβάζεται, δε συναλλάσσεται, δε φοβάται να στηρίξει με συνέπεια τις αρχές του, τις αξίες του και τα πιστεύω του. Γι' αυτό είμαστε στο ΠΑΣΟΚ και όχι στη Δεξιά. Γιατί νοιαζόμαστε για την προσφορά, και όχι απλά και μόνο για την εξουσία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε ότι δεν είναι εξουσιομανής. Εμπιστεύτηκε τα στελέχη του κινήματος, συνέθεσε τις απόψεις τους, έδωσε ρόλους και δύναμη σε όλους. Και για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ, μετά από ομάδες εργασίας σε στρογγυλά τραπέζια, μετά από διαβούλευση με τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και την κοινωνία, μετά από λεπτομερή κοστολόγηση των προτεινόμενων μέτρων, παρουσίασε ένα τολμηρό, ολοκληρωμένο και εφικτό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ο Γ.Α. Παπανδρέου είναι ο μόνος που μπορεί να ηγηθεί και να προχωρήσει στις επόμενες αναγκαίες αλλαγές στο κίνημα. Να εγγυηθεί την ενότητα, να διαφυλάξει την αξιοκρατία, να εφαρμόσει τη σύνθεση. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποδείξει ότι δεν επιδιώκει το ρεβανσισμό, πρέπει να σκεφτούμε όμως αν θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που κάποιος άλλος πάρει στα χέρια του το τιμόνι του κινήματος. Στο Γιώργο οφείλουμε την ενότητα του κόμματος, σε αυτόν θα την εμπιστευθούμε και πάλι. Ο Γιώργος απέδειξε ότι ξέρει να δίνει αγώνες, τώρα θα αποδείξει ότι μπορεί και να τους κερδίζει.

Με το Γιώργο Α. Παπανδρέου- Με το ΠΑΣΟΚ Για τη νίκη -Για τη νέα αλλαγή-Για μια δίκαιη κοινωνία

Ομάδα Πρωτοβουλίας Νέων Σοσιαλιστών Γραμματεία

Κωνσταντίνος Βερτσιώτης (Πάτρα)- Κωνσταντίνος Κουλαξής (Αθήνα) - Χρύσα Τζιστούδη (Θεσσαλονίκη)- Φλαμπουριάρης Σταύρος (Ρόδος)

6 σχόλια:

elia είπε...

Επιτέλους καιρός ήτανε να βγούνε νέοι άνθρωποι στην επιφάνια μετά από τόση μιζέρια ( Γιώργο άλλαξε τα όλα )

Τinky είπε...

Χαίρομαι πάρα πολύ που δεν είμαι η μόνη με αυτές τις ιδέες και πεποιθήσεις! Τελικά ίσως να είμαστε περισσότεροι απ’ όσοι φανταζόμαστε! Οι συγκυρίες βοηθούν να ακουστούμε! Δηλώνω την αμέριστη συμπαράσταση μου και συντάσσομαι ανεπιφύλακτα με την πρωτοβουλία των Νέων Σοσιαλιστών… γι' αυτό άλλωστε είμαι στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και όχι κάπου αλλού!

Ελένη Λαού

Ανώνυμος είπε...

Το 2004 μας το υποσχέθηκε αλλά δεν τον άφησαν
Το 2007 ελπίζω να κάνει πράξεις τα λόγια του
Μπράβο σας παιδιά καλή δουλειά πάρετε το μέλλον του κόμματος στα χέρια σας και βοηθήστε αυτόν τον ευλογημένο άνθρωπο να μας πάει μπροστά σε έναν δίκαιο κόσμο σε μια δίκαιη κοινωνία
Και πάλι μπράβο σας
Ένας παλιός πασόκος

Τinky είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Τinky είπε...

ΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΣΤΗΝ 12η ΣΥΝΟΔΟ

ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ



Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,

Είμαστε σήμερα εδώ σε μια συνεδρίαση που όλοι θα θέλαμε να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, να γιορτάζουμε σήμερα τη νίκη μας στις εκλογές, την επιστροφή μας στην εξουσία. Καμιά όμως νίκη δεν χαρίζεται, όλες κατακτώνται. Καμιά εξουσία δεν επιστρέφεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επιστρέφεται μόνον όταν ο λαός πειστεί ότι θα ασκηθεί και πάλι υπέρ αυτού και του τόπου, όταν ο λαός πειστεί ότι αυτοί που θα την ασκήσουν θα είναι διαφορετικοί απ' αυτούς που ήδη την ασκούν.

Μήπως πάψαμε στη διάρκεια του χρόνου να αναδεικνύουμε τις διαφορές μας, να υπερασπιζόμαστε όπως θα έπρεπε τα συμφέροντα του λαού, να εγγυόμαστε το μέλλον του, να ικανοποιούμε τις προσδοκίες του, να εξασφαλίζουμε σιγουριά για τη ζωή του, ελπίδα για τα παιδιά του, αισιοδοξία για το αύριο, αυτοπεποίθηση για τον εαυτό του και τις δυνατότητές του;

Είμαστε, λοιπόν, σήμερα εδώ για να αναδείξουμε τα αίτια της ήττας μας, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της αυριανής μας νίκης. Είμαστε άρα εδώ για να επιβεβαιώσουμε την ενότητά μας ως προϋπόθεση της νίκης μας, αλλά και να συνομολογήσουμε την αλήθεια ως προϋπόθεση της ενότητάς μας.

Είμαστε σήμερα εδώ σε μια συνεδρίαση κρίσιμη και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα. Σε μια συνεδρίαση που θα κάνει τη σημερινή μας κρίση δημιουργική αφετηρία ενός νικηφόρου μέλλοντος.

Με τη συναίσθηση του χρέους μας απέναντι στην παράταξή μας, στην χώρα μας, οφείλουμε να εξηγήσουμε τι έφταιξε για την ήττα στις 16 του Σεπτέμβρη, να βρούμε τη δύναμη της κριτικής και της αυτοκριτικής με τόλμη, με ευθύτητα. Να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και να χαράξουμε το δρόμο της νίκης.

Είναι ευθύνη μας να απαντήσουμε με ειλικρίνεια σε διλήμματα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κίνημά μας είναι επιφανειακά ή στρατηγικά; Είναι επικοινωνιακά ή κοινωνικά; Είναι προσωπικά ή πολιτικά; Είναι συγκυριακά ή διαχρονικά;

Πρέπει να απαντήσουμε αν θέλουμε την αναπαραγωγή ενός καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ, που το ενδιαφέρει μόνον η διαχείριση της εξουσίας και την ζητάει πίσω πάση θυσία ή, αν θέλουμε ένα λαϊκό, κοινωνικό, προοδευτικό ΠΑΣΟΚ, που θα επιστρέψει στην εξουσία για να την κάνει εργαλείο μιας νέας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής.

Θέλουμε το Κίνημά μας έναν καλύτερο διαχειριστή του συστήματος ή, γνήσιο και αυθεντικό εκφραστή κοινωνικών και λαϊκών στρωμάτων, με επεξεργασμένες λύσεις, με εκπαιδευτικό προσανατολισμό, ένα Κίνημα αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και προτάσεων που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά;

Από τις απαντήσεις που θα δώσουμε εμείς στα διλήμματα αυτά, θα κριθεί το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, θα κριθεί το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Η στάση μας απέναντι στα λάθη μας, πριν απ' όλα η αυτοκριτική μας είναι σημείο κομβικό. Κομβικό σημείο μιας νέας πορείας στη νέα εποχή.

Η αυτοκριτική έχει άμεση πολιτική λειτουργία και σημασία. Μ' αυτή θέτουμε τη βάση για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, να υπερβούμε τις αδυναμίες μας.

Η αυτοκριτική όμως έχει και μια δεύτερη εξίσου σημαντική λειτουργία, την ηθική λειτουργία, τη συμβολή μας στο δημόσιο ήθος.

Επιπλέον, η αυτοκριτική, όπως εγώ την καταλαβαίνω, έχει και μια τρίτη σημαντική διάσταση, την παιδαγωγική λειτουργία. Το παράδειγμα και τη διδαχή στη νέα γενιά. Αποτελεί την υπεράσπιση της αλήθειας, δείγμα του θάρρους να μαθαίνουμε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε ως Κίνημα των μη προνομιούχων, ως λαϊκό και ριζοσπαστικό Κίνημα, Κίνημα αλλαγής. Με το έργο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, αλλάξαμε την ελληνική κοινωνία, ενισχύσαμε τη διεθνή θέση της χώρας μας κι είμαστε περήφανοι γι αυτήν την Ελλάδα.

Όμως, στην πορεία εγκλωβιστήκαμε. Εγκλωβιστήκαμε στον κυβερνητισμό και στον καθεστωτισμό. Η διαχείριση των κυβερνητικών υποθέσεων απέκτησε προτεραιότητα απέναντι στη μακρόχρονη στρατηγική μιας κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης της χώρας μας. Ο εκσυγχρονισμός, με τον οποίο πράγματι πετύχαμε πολλά, δεν ήταν ένας επαρκώς κοινωνικά δίκαιος εκσυγχρονισμός. Η διακυβέρνηση του τόπου έγινε αυτοσκοπός.

Εμφανιστήκαμε στα μάτια του ελληνικού λαού ως μια καθεστωτική δύναμη. Χάσαμε την καρδιά και την ψυχή μας, χάσαμε την ταυτότητά μας. Φανήκαμε να παγιδευόμαστε στο σύνδρομο της μονιμότητας, υποκύψαμε στη λάμψη της κορυφής. Χάσαμε την αίσθηση του μεγάλου σκοπού μας. Γίναμε απλοί διαχειριστές, χωρίς δύναμη και διάθεση για μεγάλες αλλαγές. Από μαχητές μιας ιδέας, μεταλλαχτήκαμε σε τεχνικούς της εξουσίας και των μηχανισμών της.

Το ΠΑΣΟΚ, σύντροφοι και συντρόφισσες, δεν είναι η Ελλάδα των συμβιβασμών, του χαμηλού πήχη, της ανοχής σε φαινόμενα που ήταν μακριά από τις ιδρυτικές μας αρχές και τις δημοκρατικές μας αξίες. Γιατί να ανεχόμαστε να έχουμε έναν πλούτο επιστημόνων στην Ελλάδα και την διασπορά και να μην έχουν οι νέοι μας την καλύτερη δυνατή δημόσια παιδεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Γιατί να ανεχόμαστε να μην είναι τα αγροτικά μας προϊόντα, προϊόντα ποιότητας, ανταγωνιστικά, οικολογικά, που θα εγγυώνται ευημερία και σιγουριά για τον αγροτικό πληθυσμό; Γιατί να ανεχόμαστε να έχουμε από τους καλύτερους γιατρούς στον κόσμο, αλλά να υποβαθμίζεται η δημόσια υγεία και να κοστίζει στην ελληνική οικογένεια;

Γιατί να ανεχόμαστε να έχουμε επενδύσεις σε υποδομές για δρόμους και συγκοινωνίες, αλλά οι αριθμοί των θυμάτων στις λεωφόρους μας να μας παραπέμπουν σε εμπόλεμες καταστάσεις; Γιατί να ανεχόμαστε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μας να ταλαιπωρούνται; Να ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία και να καλλιεργούν σχέσεις χρηματισμού, αντί εμπιστοσύνης προς το κράτος;

Γιατί να ανεχόμαστε η Ελλάδα να είναι σήμερα πρωταθλήτρια στη διαφθορά; Γιατί να ανεχόμαστε να έχουμε την πιο όμορφη πατρίδα στον κόσμο και να την αφήνουμε έκθετη σε καταπατήσεις, σε κερδοσκόπους, σε απρογραμμάτιστη ανάπτυξη, που μας πνίγει στο τσιμέντο, σε σκουπιδότοπους;

Γιατί να μπορούμε να οργανώνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά να κρατάμε κλειστές τις παραλίες μας για τους πολίτες της Αττικής; Γιατί ενώ διαθέτουμε ελληνικό δημιουργικό πνεύμα, επιχειρηματικότητα, καινοτόμα σκέψη, τα αφήνουμε όλα να γίνονται βορρά; Βορρά της γραφειοκρατίας, της αναξιοκρατίας, ενός κρατικιστικού και πελατειακού πολιτικού συστήματος;

Δυστυχώς, η ταύτισή μας με φαινόμενα μιας κατεστημένης νοοτροπίας, μισητής από την κοινωνία, οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στο να απωλέσει την συναισθηματική και πολιτική σχέση του με την κοινωνία. Αντίστοιχα, η κοινωνία απομακρύνθηκε σταδιακά κι από το ΠΑΣΟΚ. Θεμελιακή αιτία των αδυναμιών μας υπήρξε η αυξανόμενη αποξένωση του Κινήματός μας από τις πηγές από τις οποίες αντλεί την ισχύ του. Ξεχάσαμε τον καθημερινό αγώνα του πολίτη, χάσαμε την ίδια την πολιτική.

Ο κυβερνητισμός, ο καθεστωτισμός, μάς ξέκοψε από τις ανάγκες του λαού, από την κοινωνία, από τα κινήματα και τις κινήσεις των πολιτών. Βλέπαμε με ενόχληση, ή ακόμα και με φόβο, τους κοινωνικούς αγώνες, τον νεωτερισμό στη σκέψη, τη ριζοσπαστική θεώρηση των πραγμάτων, την τόλμη και το καινούριο στην πράξη. Χάσαμε το νόημα της πολιτικής.

Αυτή η εικόνα μας καταδικάστηκε στις εκλογές του 2004 και γι' αυτό, έχουμε όλοι μας ευθύνη, αντίστοιχη των θέσεών μας. Τότε που το Κίνημά μας υπέστη την στρατηγική και καθοριστική ήττα, τότε που ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την βαριά αποστολή να περιορίσω τη συντριβή που προδιαγραφόταν.

Τότε που παρέλαβα ένα κόμμα, πολιτικά ηττημένο και οργανωτικά αποδιαρθρωμένο. Αυτή η εικόνα, δυστυχώς, συνεχίστηκε και στα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι και τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007. Και σ' αυτό, όλοι μας έχουμε συμμετοχή, ρόλο και ευθύνες και, πρώτος απ' όλους, εγώ.

Ευθύνομαι, γιατί επέλεξα τις ισορροπίες και όχι μια ριζοσπαστική πολιτική ανατροπής, σύγκρουσης και ρήξης με τη φθορά. Ανέλαβα να ξεριζώσω τις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2004, αλλά δεν το υλοποίησα μέχρι τέλους, και βέβαια, από κάποια στιγμή και μετά, ρίχτηκα στον αγώνα της αντιπολίτευσης, αφήνοντας τα κακώς κείμενα στο Κίνημά μας άθιχτα.

Ευθύνομαι, που δεν επέμεινα στη συνεργασία μας, τη σύνδεσή μας και στήριξή μας σε νέα κινήματα που αναδύονται, όπως αυτό της οικολογίας, που επέλεξα τις εσωτερικές προσωποπαγείς ισορροπίες, με στόχο να διατηρήσω την ενότητά μας.

Ευθύνομαι πλήρως, για το ότι δεν αντιμετώπισα ριζικά τα αίτια της κρίσης μας, ιδεολογικά, πολιτικά ή, ακόμα και πρόσωπα, ώστε να κάνουμε μια νέα καθαρή αρχή σε μια νικηφόρα πορεία, να πείσουμε ότι αλλάξαμε. Στη δικαιολογημένη πίεση της βάσης μας για ανανέωση, αδίκησα νέους, που τους προώθησα ξαφνικά και απροετοίμαστα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αλλού, δυσκολεύθηκα να βρω νέο, αποφασισμένο και ικανό, δυναμικό, συνεπή στις πολιτικές μας, και γνώρισα πολλούς που είναι και ικανοί και συνεπείς, αλλά αποστρέφονται σήμερα την πολιτική.

Ναι, έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί ως προς τα πρόσωπα. Βέβαια, από την άλλη, πολλά ικανά και νέα στελέχη, που υπάρχουν σ' αυτήν εδώ την αίθουσα, ήρθαν στην πολιτική και μετά από δικές μου αποφάσεις και μετά από δική μου συμβολή.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, από 'δω και μπρος, θα κουβεντιάζουμε συλλογικά τα κριτήρια ανάδειξης των στελεχών μας, αλλά και θα εμπεδώσουμε ένα σύστημα αξιολόγησης και ανάδειξης νέων στελεχών, κάτι που λείπει, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από τον τόπο μας, κάτι που μόνο εμβρυακά ξεκίνησε επί των ημερών μου. Και βέβαια, πρέπει να συνεχιστεί η ανανέωση. Μόνο όμως πάνω σε ένα τέτοιο σύστημα αξιολόγησης. Αξιολόγησης, που μπορεί να οικοδομήσει πραγματικά τη νέα συλλογικότητά μας.

Ευθύνομαι και για τη μη έγκαιρη συγκρότηση ενός σταθερού πολιτικού επιτελείου. Ναι, χρειάστηκε χρόνος για να αξιολογήσω πρόσωπα. Επεδίωξα και έδωσα ρόλους και ευθύνες σε όλους.

Αναλαμβάνω και τις ευθύνες που μου αναλογούν για την αδυναμία του Κινήματος να προβάλει τον προγραμματικό μας λόγο, ο οποίος όμως είχε διατυπωθεί. Παρά την ουσιαστική δουλειά και επεξεργασία θέσεων σε όλη την Ελλάδα, αυτές μείνανε μακριά από το φως της δημοσιότητας. Επικαλύφθηκαν από την αφόρητη δυσοσμία των σκανδάλων και τον καπνό των πυρκαγιών.

Ευθύνομαι, που στο όνομα της ενότητας, άφησα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εκπέμπουν δημόσια διαφορετικές και προσωπικές «γραμμές» προς την κοινωνία. Με τον τρόπο τους αυτό, υπονόμευσαν τις συλλογικές μας αποφάσεις και τη δυναμική κυβερνησιμότητας και ενότητας του ΠΑΣΟΚ.

Αποδέχτηκα, πολλές φορές, να στρογγυλοποιούμε τις θέσεις μας ή να προσφεύγουμε σε μέσους όρους. Έκανα όμως λάθος, γιατί από τους ελάχιστους κοινούς παρονομαστές, δεν παράγονται μείζονες πολιτικές δυναμικές, ούτε και πραγματική ενότητα του Κινήματός μας.

Δεν ευθύνομαι, όμως, εγώ για την υπονόμευση της θέσης μου ως προέδρου και του ΠΑΣΟΚ συνολικότερα.

· Δεν βαρύνομαι για χαλιναγώγηση και αυταρχισμό.

· Δεν έχω ευθύνες για τις αιτίες αυτές καθαυτές, που μας οδήγησαν σε πολιτικές, που αλλοίωσαν την κοινωνική μας φυσιογνωμία.

· Δεν έχω ευθύνη για πρόσωπα και νοοτροπίες, που μας απομάκρυναν από τον κόσμο, από τις ιδρυτικές μας αρχές .

· Έχω ιστορία αγώνων και συνέπειας.

Έχω συγκρουστεί με παρόμοια φαινόμενα στο παρελθόν.

· Το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι για μένα σημαία ευκαιρίας. Για μένα, δεν είναι σημαία ευκαιρίας για την εξουσία. Είναι συμβόλαιο με την ιστορία, είναι ευθύνη απέναντι στο τόπο. Είναι συμβολή στη διαφάνεια της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Με ξέρετε. Εγώ ποτέ δεν θέλησα την εξουσία για την εξουσία. Θέλω τη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη στην εξουσία, για να την ξανακάνουμε όργανο μιας νέας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Με όλα μας τα θετικά φορτία του χθες, με νέα οράματα, απαλλαγμένοι από τις αδυναμίες μας, απελευθερωμένοι από δεσμά που μας κρατούν δέσμιους, δέσμιους της οικονομίας, που κρατούν το πολιτικό σύστημα δέσμιο της διαπλοκής, δυστυχώς, και της κοινωνίας του τηλεοπτικού θεάματος.

Θέλουμε και παλεύουμε για την ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Είναι για εμάς πυλώνες δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου. Θέλουμε καθαρές σχέσεις μαζί τους. Όταν όμως χειραγωγούνται, όταν χειραγωγούνται είτε από το κεφάλαιο, είτε από το κράτος ή από άλλα κέντρα εξουσίας, αυτό εμείς το πολεμάμε.

Το πολεμάμε, διότι θέλουμε την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης. Και ένα είναι σίγουρο. Σε κάθε περίπτωση, δεν δέχομαι και δεν δεχόμαστε να έχουμε αφέντες στο κεφάλι μας.

Σε αυτή την πορεία των τριάμισι χρόνων, σύντροφοι, είδα και έμαθα πολλά. Γνώρισα, άλλαξα, αποφάσισα. Τώρα πια, ξέρω ότι δεν υπάρχει δρόμος μέσου όρου και ισορροπίες με τον κακό μας εαυτό. Με την καθεστωτική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, που ηττήθηκε, και το 2004, και το 2007.

Τώρα πια, ξέρω ότι ο μόνος δρόμος, είναι ο δρόμος της ρήξης και της κάθαρσης από τις αντιλήψεις αυτές. Η στροφή στις ρίζες μας και τις αξίες μας ανοίγει νέα προσέγγιση των σημερινών και αυριανών προβλημάτων για τη χώρα μας.

Πρέπει να ξαναβρούμε την ψυχή μας, να συνδεθούμε και πάλι με τον λαό και την κοινωνία, με τα κινήματα και τις κινήσεις πολιτών, να ξαναβρούμε τον ριζοσπαστισμό μας, να ξαναδώσουμε προοπτική και ελπίδα στους Έλληνες.

Σε αυτό το δρόμο και σε ό,τι με αφορά, το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ελεύθερο και αυτόνομο. Θα παραμείνει ανεξάρτητο από επιρροές και παρεμβάσεις των μεγάλων συμφερόντων και των εξωθεσμικών κέντρων. Δεν θα επιτρέψουμε καμία χειραγώγηση.

Τη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, την εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το δρόμο, θα πορευτούμε με ήθος και πολιτικό πολιτισμό. Με δημοκρατικό διάλογο και υπεύθυνη σύνθεση των απόψεων.

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό, σύγχρονο, χωρίς υποκρισίες, χωρίς διγλωσσίες. Χωρίς προσωπικές στρατηγικές, κρυμμένες πίσω από μάσκες. Ο δρόμος της στροφής προς τις ρίζες μας, στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ, που ίδρυσε και ενέπνευσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Πιστεύω στην κριτική και στην αυτοκριτική. Πιστεύω στο βαθύ πολιτικό νόημα, στην παιδαγωγική λειτουργία, στη σημασία τους για το δημόσιο ήθος. Γι' αυτό, καλώ όλους τους συντρόφους, να μην φοβηθούν την αυτοκριτική. Όπως δεν τη φοβήθηκα κι εγώ.

Δεν είναι θέμα εγωισμού, σύντροφοι, είναι θέμα σωστής μας λειτουργίας στο δημόσιο χώρο, ορθού παραδείγματος για τις νέες γενιές, που θέλουμε να προσελκύσουμε στην πολιτική και, βεβαίως, στο ΠΑΣΟΚ. Ας δείξουμε όλοι θάρρος, ας συμβάλουμε όλοι στην αυτοκάθαρσή μας, από λάθη και αδυναμίες, από φαινόμενα κυβερνητισμού, από φαινόμενα καθεστωτισμού. Ας συμβάλουμε όλοι μας, με την αυτοκριτική στην επιστροφή του δημόσιου ήθους και της προοδευτικής πολιτικής στην κοινωνία.

Δεν φοβήθηκα ποτέ την αυτοκριτική.

Μην τη φοβηθείτε ούτε και εσείς.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη συνέχεια των καλύτερων παραδόσεων του λαού μας. Είμαστε περήφανοι για τις μεγάλες αλλαγές που φέραμε στον τόπο μας. Αγωνιζόμαστε για νέες ριζοσπαστικές αλλαγές, που θα κάνουν την Ελλάδα μια πιο δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη χώρα. Που στηρίζουν μια ενεργητική πολιτική απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας. Που θέλουν ένα κράτος με στρατηγική και με ικανότητα να υλοποιεί, δημοκρατικό, που θα προωθεί τη δίκαιη κοινωνία.

Τους στόχους που θέτουμε, θα τους πετύχει το ΠΑΣΟΚ, στηριγμένο πάνω σε τρία θεμέλια:

Τις αξίες μας, αξίες που μας προσδίδουν δημόσιο ήθος και δημοκρατικές αντιλήψεις.

Τις αρχές μας, αρχές που στηρίζουν το κοινωνικό μας όραμα.

Την αυτονομία μας, την αυτονομία της πολιτικής και των πολιτικών.

Που σημαίνει ότι η πολιτική οφείλει να υπηρετεί τη γενική βούληση της κοινωνίας, να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι επιμέρους συμφέροντα. Που σημαίνει ότι οι πολιτικοί έχουν αφετηρία και κριτήριο, για την κάθε απόφασή τους, το κοινό καλό, το δημόσιο συμφέρον, τη γενική κοινωνική θέληση και την καλυτέρευση της κοινωνίας, τη στήριξη των δημιουργών και την υποστήριξη όσων υποφέρουν, την προσφορά στην πατρίδα και στους πολίτες και όχι σε κέντρα συμφερόντων. Διότι οι πολιτικοί δεν είναι υπάλληλοι συμφερόντων, δεν είναι απλοί διαχειριστές της εξουσίας. Είναι φορείς της κοινωνικής ανάγκης, της κοινωνικής ευθύνης και της λαϊκής εντολής.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, το ερώτημα είναι πώς θα υπηρετήσουμε τους πολίτες μας στις νέες συνθήκες. Και απαντώ: Με τις αρχές και με τις αξίες μας.

Πρώτη κεντρική αξία του ΠΑΣΟΚ είναι η ελευθερία.

Είναι η δυνατότητα να γευόμαστε τα δικαιώματά μας, να κατοχυρώνουμε τις δημοκρατικές μας λειτουργίες, να μην μας χειραγωγούν σε ατομικό επίπεδο, ούτε και να μας χειραγωγούν σε συλλογικό ή εθνικό επίπεδο. Είναι η προϋπόθεση, για να μπορεί ο καθένας να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του. Είναι η προϋπόθεση, για ένα προοδευτικό κίνημα, να εκφράζει γνήσια τις δυνάμεις του ελληνικού λαού.

Η αυτονομία της πολιτικής είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Κρίση εμπιστοσύνης, κρίση εκπροσώπησης, κρίση θεσμών. Η δική μας υπέρβαση θα είναι λυτρωτική για την ίδια την ελληνική κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ, δεν αρνείται τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες. Όπως όμως το κράτος δεν μπορεί να παριστάνει τον επιχειρηματία, παντός τύπου και καιρού, έτσι και οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να ιδιοποιούνται το κράτος και να ποδηγετούν την πολιτική.

Όποιος το αντιλαμβάνεται αυτό, είναι μαζί μας.

Όποιος θέλει να φέρει γκρίζες σχέσεις στην πολιτική, ας μείνει μακριά μας.

Διότι εχθρός της αυτονομίας της πολιτικής, δεν είναι μόνο τα διάφορα διαπλεκόμενα συμφέροντα, είναι και εκείνοι που αδυνατούν να σταθούν αυτόνομα απέναντί τους.

Οι αλλαγές που προτείνουμε στο πολιτικό σύστημα θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην αυτονομία της πολιτικής και των πολιτικών.

Τα ΜΜΕ δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς στέρεες νομικές προβλέψεις. Δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον ρόλο τους. Οι συχνότητες είναι δημόσια αγαθά και ως τέτοια πρέπει να προστατεύονται και να αντιμετωπίζονται.

Προωθούμε καθαρές σχέσεις με το κράτος.

Απέναντι σε κάθε συμφέρον και κέντρο εξουσίας, που θέλει να χειραγωγήσει την γνήσια έκφραση του ελληνικού λαού, εμείς απαντάμε: Δυναμώνουμε το Κίνημά μας, προωθούμε την ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος και του εκλογικού νόμου, που σήμερα αφήνει πολλά περιθώρια για την χειραγώγηση της πολιτικής και των πολιτικών από το μαύρο χρήμα και την μιντιοκρατία.

Η δεύτερη αξία είναι η δικαιοσύνη και η ισότητα. Η ίση μεταχείριση προς όλους.

Χωρίς να ποδοπατηθούν οι διαφορές ανάμεσα στις προσωπικότητες και με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του καθενός, γιατί η διαφορετικότητα είναι πλούτος. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα αυτά και θα τους δώσουμε πλαίσιο ανάπτυξης, θα αντιμετωπίσουμε αυτή την αξία της δικαιοσύνης και της ισότητας με δίκαιο τρόπο.

Κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή σημαίνει ότι φυσικές διαφορές και διαφορές που προκύπτουν από την κοινωνική ή οικονομική θέση ή προέλευση, δεν θα γίνουν δεσμώτες για το μέλλον οποιουδήποτε πολίτη, για τα παιδιά και τα εγγόνια του. Οι κοινωνικοί δρόμοι -και με τη βοήθεια του κράτους- θα είναι ανοικτοί για όποιον έχει ταλέντο, όποιον είναι εργατικός, για όποιον έχει τη θέληση να προσφέρει.

Ταυτόχρονα, στηρίζουμε με ειδικά μέτρα, όσους έχουν μπροστά τους κοινωνικά ή άλλα εμπόδια στη ζωή τους. Το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην γνώση, το δικαίωμα στην πρόνοια, το δικαίωμα στην εργασία. Το δικαίωμα στην ποιότητα του περιβάλλοντος. Τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στα δημόσια αγαθά και τις ποιοτικές υπηρεσίες. Αυτά διασφαλίζουμε, αυτά διασφαλίζει το ΠΑΣΟΚ. Για να εξασφαλίσουμε σε κάθε άτομο τις δυνατότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Η τρίτη μας αξία είναι η αλληλεγγύη.

Η αίσθηση ότι έχουμε μια κοινή προοπτική. Είναι η αρχή της ανθρωπιάς. Η αρχή ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτό που έχει ο άλλος ανάγκη από μας. Η αρχή ότι νοιαζόμαστε για όλους και για τα πάντα.

Οι τρεις αυτές θεμελιακές αξίες, ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, επιβάλλουν νέους θεσμούς, λειτουργίες και διαδικασίες. Επιβάλλουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στους κρατικούς θεσμούς, που πρέπει να υπηρετούν όλους τους πολίτες. Επιβάλλουν την δημοκρατική αξιολόγηση ανθρώπων, λειτουργιών και συστημάτων, που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Επιβάλλουν τον έλεγχο και τη διαφάνεια, ως προϋπόθεση άσκησης κάθε πολιτικής και μέτρου και ως πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς και των άνομων συμφερόντων. Επιβάλλουν την ποιότητα και επάρκεια των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Επιβάλλουν τη συμμετοχή και τη διαβούλευση, ως κεντρικό άξονα της νέας διακυβέρνησης, την πληροφόρηση και την επιμόρφωση του πολίτη. Επιβάλλουν την λογοδοσία όλων όσοι ασκούν εξουσία και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Ο δρόμος για να ανακτήσουμε την πολιτική ηγεμονία και να φέρουμε μια άλλη διακυβέρνηση στον τόπο, περνάει από την υιοθέτηση και κατάκτηση αυτών ακριβώς των αρχών και αξιών. Περνάει από τη στάση μας σήμερα, και στο Κίνημά μας, και στην κοινωνία. Περνάει από την λειτουργία μας και αύριο, ως κυβέρνησης.

Οι αρχές και οι αξίες αυτές είναι διαχρονικές και, μπροστά στις μεγάλες αλλαγές στον κόσμο, στα νέα φαινόμενα συγκέντρωσης πλούτου και εξουσίας, στα νέα φαινόμενα αλλαγής του περιβάλλοντος, στις νέες ανισότητες, σε νέες τεχνολογικές εξελίξεις, μπροστά σε νέα ηθικά διλήμματα, αυτές τις αξίες πρέπει εμείς προβάλλουμε, αυτές τις αξίες, μπορούμε και πρέπει να διαφυλάξουμε. Αυτές τις αξίες, μπορούμε να κάνουμε πλαίσιο αξιολόγησης των όποιων λύσεων προτείνουμε για τους πολίτες μας.

Εμείς οι σοσιαλιστές, σε παγκόσμιο επίπεδο, απαιτούμε να προσαρμόσουμε την παγκοσμιοποίηση στον άνθρωπο και τον σεβασμό του περιβάλλοντος κι όχι να προσαρμόσουμε το περιβάλλον και τον άνθρωπο στην παγκοσμιοποίηση. Και είναι αυτές οι αξίες που θα χαρακτηρίσουν το νέο αναπτυξιακό μας μοντέλο. Είναι αυτές οι αξίες που θα βάλουν την σφραγίδα τους στην νέα διακυβέρνηση της χώρας μας από το Κίνημά μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, στον αντίποδα αυτής της θεώρησης είναι η συντηρητική θεώρηση της ανάπτυξης, είναι οι συντηρητικές αντιλήψεις. Αυτές, που βλέπουν με δέος και φόβο τις εξελίξεις ή θέλουν να εκμεταλλευθούν τον φόβο του πολίτη. Αυτές, που υποκύπτουν στα κελεύσματα των νέων κέντρων εξουσίας. Αυτές, που υποχωρούν μπροστά στις μεγάλες εξουσίες του πλούτου και των μέσων ενημέρωσης.

Οι συντηρητικές δυνάμεις δεν θέλουν να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πολιτικά ισχυρό, με όραμα και προοπτικές. Δεν θέλουν ένα κοινωνικά δίκαιο ΠΑΣΟΚ. Θέλουν να ελέγξουν το πολιτικό σύστημα συνολικά. Να αρπάξουν σε τιμή ευκαιρίας τον δημόσιο πλούτο, τα φιλέτα της ελληνικής οικονομίας, αυτά που απομένουν.

Δεν θέλουν στην εξουσία, όποιον δουλεύει με αρχές και αγωνίζεται γι' αυτές.

Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα δημοκρατικό. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Τις μάχες, τις δίνει για τις αξίες, με τις αξίες του, με τις ιδέες, με τα οράματά του. Επιδιώκει να κατακτήσει την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία μέσα από την δημοκρατική παράταξη και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Είδαμε, σ' αυτή την τετραετία της ΝΔ, τι σημαίνουν οι καθυστερημένες και ταυτόχρονα αυταρχικές - συντηρητικές λύσεις.

Οι διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης και της ευρωπαϊκής ενοποίησης απαιτούν περισσότερη δημοκρατία, μεγαλύτερη συμμετοχή, νέες γνώσεις, εντατική έρευνα, καλύτερη εκπαίδευση, συνεχή μόρφωση.

Αυτή την αλήθεια, αδυνατεί να την αντιληφθεί η συντήρηση. Προσπαθεί να υποτάξει τις απαραίτητες αλλαγές σε μια συντηρητική και αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει, για άλλη μια φορά, η συνταγματική αναθεώρηση της ΝΔ είναι τελειωμένη υπόθεση.

Στην επόμενη Βουλή, όταν οι δημοκρατικές δυνάμεις θα έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία, θα προχωρήσουμε σε μια ριζοσπαστική, δημοκρατική, σύγχρονη και κοινωνικά δίκαιη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η ΝΔ, αντί να δημιουργήσει Υπουργείο Περιβάλλοντος, προσπαθεί να αλλάξει το άρθρο 24. Αντί να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, επιδιώκει να το ελέγξει και να το καθυποτάξει. Αντί να ενισχύει τη δημόσια εκπαίδευση, προσπαθεί να εκχωρήσει την παιδεία στους νόμους της αγοράς.

Αντί να επενδύσει στον άνθρωπο, επενδύει στο φτηνό κόστος εργασίας. Εγκλωβίζει τους νέους στην γενιά των 700 ευρώ και σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

Οι αλλαγές στον κόσμο έχουν συνέπειες. Όσο λιγότερο θέλουμε να τις καταλάβουμε, τόσο αργότερα θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα. Τόσο θα υποχωρεί η θέση της χώρας.

Η προοδευτική απάντηση στην παγκοσμιοποίηση, οι νέες απαιτήσεις στον κόσμο της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, υπογραμμίζουν την ανάγκη για ριζικές αλλαγές, ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ριζικές αλλαγές στην δημόσια διοίκηση.

Η υψηλής ποιότητας δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση αποτελεί θεμέλιο λίθο για την επιβίωση της Ελλάδας, της κοινωνίας μας, για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και για μια δίκαιη κοινωνία.

Θεμέλιο λίθο για μια πολιτική ίσων ευκαιριών για όλους, υπέρβασης της φτώχειας και της κοινωνικής πόλωσης. Ο άνθρωπος είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η κύρια παραγωγική δύναμη του τόπου. Σε αυτόν εμείς θα επενδύσουμε.

Η προοδευτική απάντηση στην παγκοσμιοποίηση απαιτεί αποτελεσματική και δημοκρατική δημόσια διοίκηση, στηριγμένη στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Η ενίσχυση της παιδείας, του κοινωνικού κράτους, της έρευνας, οι επενδύσεις στις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και υπηρεσίες, είναι το θεμέλιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης. Αυτόν θα ακολουθήσουμε.

Δεν θέλουμε η Ελλάδα να ανταγωνίζεται τις φτωχότερες και λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, με την μείωση των μισθών, των παροχών, του κοινωνικού κράτους.

Αυτή είναι μια στρατηγική αποτυχίας. Είναι και στρατηγική κοινωνικής αδικίας. Γιατί απλώς, ποτέ δεν θα γίνουμε φτηνότεροι από όλους τους άλλους.

Η χώρα έχει ανάγκη μια στρατηγική επένδυσης σε κλάδους υψηλής προστιθεμένης αξίας. Σε κλάδους που απαιτούν μορφωμένους πολίτες, εφαρμογή νέων τεχνολογιών, σύγχρονη οργάνωση, υπηρεσίες που βασίζονται στην γνώση, στην ελληνική ταυτότητα, στον ποιοτικό τουρισμό, νέες τεχνολογίες του περιβάλλοντος, όπως τις νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας, νέα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα με την σφραγίδα της ποιότητας και της οικολογίας.

Το μέλλον της Ελλάδας δεν είναι στην φτώχεια του παρελθόντος. Είναι στον πλούτο του μέλλοντος. Είναι σε μια νέα ελληνική ταυτότητα, που συνδυάζει και επενδύει σε όλα μας τα χαρίσματα και πλεονεκτήματα.

Στο νέο αναπτυξιακό μας μοντέλο, το κράτος παίζει ισχυρό και νέο ρόλο. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται οι δυνάμεις που παλεύουν για δίκαιη κοινωνία να εκσυγχρονίσουν τον εαυτό τους και να μην φυλακίζονται στις σειρήνες του νεοσυντηρητισμού.

Σήμερα, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης απόσυρση του κράτους, ούτε καν από την άμεση οικονομία.

Το κράτος οφείλει να διασφαλίζει στους πολίτες και το έθνος, πρώτον, τις ελευθερίες και την ασφάλειά τους και, δεύτερον, υψηλής ποιότητας δημόσια αγαθά.

Στις σημερινές συνθήκες, όπου η Δύση βρίσκεται σε σχετική υποχώρηση και ενισχύονται οι δυνατότητες των χωρών, που αποκαλούνται BIRC (δηλαδή, Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία και Κίνα), καθώς και άλλων χωρών που παράγουν πετρέλαιο, ιδιαίτερα στο χώρο της Μέσης Ανατολής, έχει δημιουργηθεί ένα νέο πρόβλημα ασφάλειας και παραγωγής δημόσιων αγαθών.

Στρατηγικές επιχειρήσεις και κλάδοι που μπαίνουν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης, στην πραγματικότητα, αποκρατικοποιούνται από το εθνικό κράτος, στα πλαίσια του οποίου, βεβαίως, δρουν και περιέρχονται στον έλεγχο τρίτων κρατών.

Αν αυτοί οι κλάδοι είναι κλάδοι της «απλής» αγοράς, καλώς να έλθουν ξένες επενδύσεις, για να συμβάλουν και στην ανάπτυξη της χώρας μας. Αν, όμως, αυτοί οι κλάδοι συνδέονται με την άμεση παραγωγή και την διασφάλιση δημόσιων αγαθών, για τους πολίτες μας και την ασφάλειά τους, τότε το ζήτημα τίθεται διαφορετικά:

Δεν μπορεί η αποκρατικοποίηση να σημαίνει παράδοσή τους σε τρίτο κράτος. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ρυθμίσεις για την απόκρουση τέτοιων πρακτικών. Ακόμα και στις ΗΠΑ, διαθέτουν ειδική νομοθεσία. Στην Γερμανία, συζητάνε την επανεισαγωγή της χρυσής μετοχής. Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία παίρνουν επίσης μέτρα προστασίας. Μόνον η ΝΔ δεν κατάλαβε τίποτα από τις αλλαγές αυτές.

Το ΠΑΣΟΚ, θα ανασυγκροτήσει αποτελεσματικά, δημοκρατικά και λειτουργικά τον δημόσιο τομέα.

Δεν θα του επιτρέψει, βεβαίως, να υποκαταστήσει την αγορά. Δεν θα επιτρέψει, όμως, και να αποδιοργανωθεί στο όνομα της αγοράς. Το νέο κράτος θα έχει ως υπέρτατο κριτήριο τις ανάγκες των πολιτών και όχι το κέρδος εκείνων που τους πολεμούν.

Το νέο κοινωνικό κράτος θα είναι για μας υποχρεωμένο να εξασφαλίζει τα δημόσια αγαθά για κάθε πολίτη ισότιμα. Θα αξιοποιήσουμε και τα τρία εργαλεία ανάπτυξης της χώρας: Το κράτος, την αγορά, τις τράπεζες.

Περιορίζοντας τον γραφειοκρατικό και πελατειακό εκφυλισμό του πρώτου, του κράτους. Τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά της δεύτερης, της αγοράς. Τη μετεξέλιξη των τρίτων σε τοκογλύφους χωρίς αναπτυξιακή ευθύνη, των τραπεζών. Τέρμα στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου που ανήκει στον ελληνικό λαό.

Θα κατευθύνουμε τα εργαλεία αυτά, ώστε να εγγυηθούν και να επενδύσουν στη γνώση, στην καινοτομία, στο περιβάλλον, στην περιφέρεια, στην ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων, σε μια νέα ελληνική αναπτυξιακή ταυτότητα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο ΠΑΣΟΚ, που συγκροτεί την αντιπολιτευτική του στρατηγική, πάνω στις αρχές και τις αξίες μας για μια Δίκαιη Κοινωνία, μια Νέα Ελλάδα. Για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, που αποδεσμεύεται από εκείνο του παρελθόντος.

Επιβάλλει μέτρα δημοκρατικού ελέγχου στις πηγές του πλούτου και στις πηγές της νέας εξουσίας.

Με ποιες δυνάμεις θα πορευθούμε - για ποιες δυνάμεις πορευόμαστε.

Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην κυβέρνηση, για να συνεχίσουμε έτσι όπως φύγαμε. Δεν το θέλουμε ούτε εμείς, ούτε ο λαός. Γιατί σ' εκείνη την εποχή, συχνά χάσαμε την ίδια την Πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε κάποτε με επιτυχία τη συμμαχία των μη προνομιούχων.

Σήμερα, καλείται να εκφράσει μια ανάλογου εύρους κοινωνική συμμαχία. Μια συμμαχία και για τη δίκαιη κοινωνία, μια συμμαχία για τις μεγάλες αλλαγές που είναι αναγκασμένη η Ελλάδα να κάνει. Που θέλει να κάνει η Ελλάδα. Μια συμμαχία ανάμεσα στα πιο πρωτοπόρα και δυναμικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και σε εκείνους, στους οποίους πρέπει να δοθούν νέες δυνατότητες.

Τη συμμαχία των δημιουργών και των αδυνάτων. Η συμμαχία αυτή έχει ως θεμέλιο την υποστήριξη του δυναμισμού των πρώτων και τους μηχανισμούς αναδιανομής του πλούτου υπέρ των δεύτερων.

Τη συστηματική πολιτική υπέρβασης των αποκλεισμών. Την κατάργηση κάθε εμποδίου στην κοινωνική κινητικότητα. Πολιτικά, αυτή η συμμαχία στρέφεται ενάντια στο συντηρητισμό και τον υπερεθνικισμό, ενάντια στο ρατσισμό και σε κάθε πολιτική αποκλεισμού.

Ενάντια στον αυταρχισμό. Ενάντια στην πολιτική μονόπλευρης λιτότητας. Στρέφεται σήμερα ενάντια στη Νέα Δημοκρατία και στις κοινωνικές, πολιτικές και θεσμικές δυνάμεις που τη στηρίζουν. Αυτή η συμμαχία στηρίζει την πρόοδο και τις αλλαγές για το αύριο.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, λόγω των δικών μας αδυναμιών, αλλά και των συνασπισμένων δυνάμεων του κατεστημένου που την υποστήριξαν. Αυτές οι δυνάμεις έκαναν και κάνουν δύσκολο το έργο μας.

Διατηρήθηκε στην κυβερνητική εξουσία, με υποχώρηση των δυνάμεών της και με μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό την κάνει ευάλωτη. Ευάλωτη, απέναντι σε ένα αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ, ευάλωτη απέναντι στο λαϊκό κίνημα. Την κάνει, όμως, και ευάλωτη απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα που ελέγχουν τμήμα του κυβερνώντος κόμματος.

Το νέο πολιτικό σκηνικό, κάνει επιτακτική την ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας με τη μη καθεστωτική αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ, θα εργαστεί με ειλικρίνεια για αυτόν τον διάλογο και την κοινή δράση με τα κόμματα και τις οργανωμένες αντιδεξιές δυνάμεις.

Σήμερα, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνω την πολιτική πρωτοβουλία. Προτείνω στην άλλη αριστερά την δημιουργία κοινών επιτροπών διαβούλευσης πάνω στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Προτείνω κοινές εκδηλώσεις, στις οποίες θα εκτεθούν οι προγραμματικές διακηρύξεις της κάθε πλευράς, με στόχο την ανεύρεση κοινών τόπων.

Προτείνω τη δημιουργία φόρουμ, προκειμένου να συζητήσουμε τις διαφορές μας και, ταυτόχρονα, να συμβάλουμε στην αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας. Ο καθένας με τη φυσιογνωμία του, μέσα από τον δικό του δρόμο. Ένα μόνιμο φόρουμ προβληματισμού και διαλόγου, όπου μπορούμε να συζητάμε τις διαφορές μας, να τις διατηρούμε, εάν χρειάζεται, και όπου είναι δυνατό, να τις υπερβαίνουμε.

Στόχος μιας τέτοιας υπέρβασης είναι να δώσουμε από κοινού τη μάχη, ενάντια σε κάθε συντηρητική στροφή της κοινωνίας μας. Να αποτρέψουμε διακρίσεις, ενάντια σε ανθρώπους διαφορετικής θρησκείας, φύλου, ή εθνικότητας. Να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο απαξίωσης της πολιτικής. Να προωθήσουμε τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό μας σύστημα, στον πολιτικό πολιτισμό, ενάντια στη διαφθορά και στη διαπλοκή.

Να εργαστούμε για το διακριτό ρόλο της εκκλησίας από το κράτος, ώστε η θρησκεία να επιστρέψει στην παρηγοριά και στην αλληλεγγύη, στη στήριξη των μη εχόντων και να μην εμπλέκεται με κοσμικές εξουσίες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα, το διεθνές περιβάλλον, είναι διαφορετικό από εκείνο που αφήσαμε το 2004. Η δεξιά διακυβέρνηση, μια κυβέρνηση μικρών οριζόντων, δεν το αντιλήφθηκε και οδήγησε την ελληνική διπλωματία στην εσωστρέφεια.

Οι πολεμικές συγκρούσεις αυξάνονται. Η κρίση στο Ιράκ, στο Ιράν, τη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στα Βαλκάνια και η στασιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποδεικνύουν και πάλι, ότι ο ασφαλής δρόμος για τη σταθερότητα, την ειρήνη, την πρόοδο και τη συνύπαρξη, είναι ο δρόμος του διεθνούς δικαίου, της πολιτικής και της διπλωματίας.

Εμείς, επιμένουμε στην πρότασή μας για μια Νέα Εθνική Στρατηγική, τόσο στην εξωτερική πολιτική, όσο και στον τρόπο ανάπτυξης της χώρας. Η Νέα Εθνική Στρατηγική στηρίζεται σε έναν Νέο Πατριωτισμό. Έναν πατριωτισμό, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Στην υπεράσπιση της γης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στην υπεράσπιση της πατρίδας, στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται. Πατριωτικό είναι να εργάζεσαι για το καλύτερο δυνατό μέλλον του τόπου, για να δώσεις στις νέες γενιές μια Ελλάδα ισχυρή, περήφανη, σεβαστή απ' όλους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διατυμπάνισε τη «στρατηγική συνεργασία» με τις ΗΠΑ. Στην πράξη, δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα. Αποτέλεσμα αυτής της «ετεροβαρούς σχέσης» με τις ΗΠΑ, ήταν η αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», και η έξαρση της ρητορικής των Αμερικανών για τη μουσουλμανική μειονότητα.

Το ΠΑΣΟΚ, εγγυάται να επαναφέρει τις σχέσεις των δύο χωρών σε επίπεδο υγιούς, ισότιμης, εταιρικής σχέσης.

Το ΠΑΣΟΚ, έχει μια εθνική ευρωπαϊκή πολιτική. Απαιτεί τον εκδημοκρατισμό των διαδικασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την άμεση εκλογή των οργάνων της και του Προέδρου της Επιτροπής.

Θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων, για το μέλλον της Ευρώπης, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον, τις ελευθερίες και τις προοπτικές των πολιτών της.

Πιστεύει σε μια Ευρώπη της δημοκρατίας, σε μια Ευρώπη των λαών, με ισχυρά κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση ήταν απούσα. Απούσα από τις συζητήσεις για το μέλλον της Συνταγματικής Συνθήκης. Η Ελλάδα από διαμορφωτής των εξελίξεων, κατέληξε, επί Νέας Δημοκρατίας, να είναι ουραγός.

Εμείς, πιστεύουμε ότι η λύση στο Κόσσοβο - ένα θέμα που έχουμε μπροστά μας - πρέπει να είναι συμφωνημένη και αποδεκτή από όλους τους ενδιαφερόμενους. Τα Σκόπια, επίσης, οφείλουν να αντιληφθούν, ότι χωρίς τη συμφωνημένη λύση στο θέμα της ονομασίας, το ευρωπαϊκό μέλλον της FYROM απομακρύνεται. Όπως τους σεβόμαστε, πρέπει να μας σεβαστούν, διαφορετικά, οι μηχανισμοί της αρνησικυρίας θα προωθηθούν πρακτικά, με όλες τις συνέπειες.

Η κυβέρνηση, που παρέδωσε το Ελσίνκι στους φίλους της πόλωσης και των εντάσεων, δεν κατανόησε το δίπολο πάνω στο οποίο οφείλουν να στηρίζονται οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Αφενός συνεχή βήματα προσέγγισης, αλληλοκατανόησης, λύσης των προβλημάτων, και αφετέρου, αύξηση του κόστους για την Τουρκία, όταν επιλέγει μια διαφορετική συμπεριφορά και πολιτική απέναντί μας.

Η δεξιά, είτε από φόβο, είτε από ανικανότητα, μάλλον εξαιτίας και των δύο, χωρίς εθνική στρατηγική, αφαίρεσε από την ελληνική διπλωματία τα στρατηγικά όπλα που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στρατηγικά όπλα για λύση των προβλημάτων, όπως είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της παραπομπής του ζητήματος αυτού στη Χάγη.

Το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι η κόκκινη γραμμή στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Μια γραμμή αρχών, ειρήνης και σταθερότητας.

Για μας, η Κύπρος είναι κομμάτι των αφηγήσεων από το παρελθόν, αλλά και των προσδοκιών μας για το μέλλον. Επί χρόνια, από πολλές πλευρές, ακούμε για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Για μας, αυτός ο σεβασμός είναι αυτονόητος.

Όμως, το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να φέρει και θα φέρει στην πρώτη γραμμή και την αυτονόητη υποχρέωση όλων - υποχρέωση όλων - για τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των Ελληνοκυπρίων. Τον σεβασμό των δικαιωμάτων μιας χώρας, που έχει υποστεί εισβολή και κατοχή. Το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη θα πέσει, θα πέσει, όμως, μόνον όταν η λύση που θα δοθεί θα είναι ευρωπαϊκή, μια λύση για την οποία εμείς θα εργαστούμε. Με τη συστράτευση όλων των εθνικών μας δυνάμεων, με τη συστράτευση και των Ελλήνων της διασποράς, μπορούμε να το πετύχουμε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, ο νέος πατριωτισμός μας είναι και πολλά ακόμα. Στη χώρα μας, αγαπάμε την πατρίδα μας, με γενικό και αφηρημένο τρόπο. Μιλάμε για την αρχαιοελληνική μας κληρονομιά, μιλάμε για τον ηρωισμό των προγόνων μας, μιλάμε για την μοναδικότητα της φυλής μας, μιλάμε για τις ομορφιές της χώρας μας, μιλάμε για το ελληνικό δημιουργικό δαιμόνιο.

Όταν βρεθούμε, όμως, μπροστά στα καθημερινά προβλήματα, πολλές φορές, κλεινόμαστε στο καβούκι μας, στην ιδιοτέλειά μας, σε ρουσφετολογικού τύπου συναλλαγές, στο εύκολο αλλά προσωρινό βόλεμά μας. Αυτή είναι μια δεξιά αντίληψη, μια αντίληψη που κυριαρχείται από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την Εφορία, τα σκουπίδια, το περιβάλλον, τον συνάνθρωπό μας. Χάνεται τότε η συλλογική μας συνείδηση.

Πρωτομίλησα για τον νέο πατριωτισμό στις 3 Σεπτεμβρίου του 2004, όταν όλοι μας είχαμε συγκινηθεί από τους νέους εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό το πνεύμα, μάς ενέπνευσε, αλλά και μας απέδειξε ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα.

Ο νέος πατριωτισμός δεν είναι απλά η αποθέωση της Ελλάδας. Ο νέος πατριωτισμός είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί, ώστε να γίνουν τα Πανεπιστήμιά μας πρωτοπόρα στην Ευρώπη. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να γίνουν ικανές να επιβιώσουν στους άγριους ανέμους της παγκοσμιοποίησης.

Να συμβάλουμε όλοι μαζί, στην εξάλειψη της φτώχειας. Να καταφέρουμε όλοι μαζί, να απαλλάξουμε την Αθήνα από το να θεωρείται η πρώτη πρωτεύουσα των σκουπιδιών. Να καταφέρουμε να χτυπήσουμε όλοι μαζί τη διαφθορά και τις πελατειακές αντιλήψεις. Να παλέψουμε όλοι μαζί για μια κοινωνία, μια γειτονιά αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Νέος πατριωτισμός, σημαίνει να κάνουμε την Ελλάδα δύναμη ποιότητας, δύναμη αξίας, δύναμη ηθικής σε μια παγκόσμια κοινωνία. Μια ταυτότητα νέα, που μας ταιριάζει ιστορικά και μας εγγυάται διαχρονικά μια Δίκαιη Κοινωνία, μια κοινωνία ανάπτυξης και δημοκρατίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, για να αλλάξουμε την Ελλάδα, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Πρέπει και στο κόμμα να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές. Η εμπειρία των προηγούμενων ετών μάς έχει δείξει πού έχουμε αδυναμίες.

Και θα τις συζητήσουμε. Είδαμε και το νέο καταστατικό μας, υπάρχουν λανθασμένες επιλογές που πρέπει να διορθωθούν. Αντιλήψεις και πρακτικές, που επίσης πρέπει να αλλάξουν.

Το κόμμα, πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Χώρος διαλόγου με τον πολίτη, παραγωγής ιδεών και πολιτικής. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να είναι ευέλικτο στις λειτουργίες, γρήγορο στις αποφάσεις και κυρίως αποτελεσματικό. Απαιτείται ισχυρός κεντρικός κορμός καθοδήγησης και επιμόρφωσης, αλλά και ένα κόμμα ανοιχτό, συμμετοχικό για κάθε πολίτη.

Το αντίθετο έχουμε σήμερα. Αδύναμο κεντρικό ιστό και αποκεντρωμένες οργανώσεις, που λειτουργούν με πολλά προβλήματα, χωρίς την αναγκαία επαφή με τα κεντρικά όργανα και με τον πολίτη.

Τα πολυπρόσωπα όργανα αποδείχτηκε ότι δυσχεραίνουν το διάλογο και τη λήψη αποφάσεων και μειώνουν την αποτελεσματικότητά μας. Τα επέλεξα, γιατί ήθελα να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες σε όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη.

Τώρα, η προτεραιότητα πρέπει να είναι άλλη. Τα συλλογικά μας όργανα, να λειτουργούν πιο εύρυθμα, πιο ευέλικτα, πιο αποτελεσματικά.

Δεύτερο θέμα είναι η λειτουργία των αποκεντρωμένων οργανώσεών μας. Με την Καποδιστριακή στοίχιση των τοπικών οργανώσεων, το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ αποσύρθηκε από το κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, που είναι το χωριό και η γειτονιά.

Οι δημοτικές οργανώσεις έγιναν πολυμελείς, αλλά και δυσκίνητες. Δεν προχώρησε η δημιουργία των συνδέσμων δράσης στη γειτονιά και το χωριό. Η σημερινή σύνθεση των Νομαρχιακών Επιτροπών αδυνάτισε την πολιτική μας παρέμβαση στο επίπεδο του νομού, γι' αυτό χρειάζεται και η άμεση εκλογή τους.

Οι περιφερειακές οργανώσεις, σωστές ως σύλληψη, αναζητούσαν το ρόλο τους. Συχνά, περιορίστηκαν στις διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων, όπου είχαν στους Καποδιστριακούς Δήμους αποφασιστικές αρμοδιότητες. Αλλά και η διαδικασία της επιμόρφωσης, πραγματική καινοτομία, έμεινε σε πολλές περιοχές μετέωρη.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ανεπαρκούς λειτουργίας ήταν το ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο. Χρειαζόμαστε ουσιαστικές συνεδριάσεις. Ουσιαστικές συνεδριάσεις, σημαίνει έγκαιρα προετοιμασμένα θέματα, που επιτρέπουν την ουσιαστική παρέμβαση και συμβολή όλων μας στις επεξεργασίες και στις αποφάσεις.

Χρειαζόμαστε ισχυρά, νομιμοποιημένα όργανα, να σηματοδοτούν τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κέντρου άσκησης πολιτικής. Και ίσως το σημαντικότερο, την ανασυγκρότηση της Νεολαίας. Δεν προχωρήσαμε έγκαιρα σε αυτήν. Πρέπει το συντομότερο να ολοκληρωθεί.

Οφείλουμε στους νέους και στις νέες, ελπίδα και προοπτική. Να σπουδάζουν χωρίς ανασφάλεια και να μπορούν να ελπίζουν για το μέλλον τους. Στους νέους, που δουλεύουν με χαμηλούς μισθούς και δεν μπορούν να ξεκινήσουν οικογένεια. Στους νέους, που έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική και μας ακούν με δυσπιστία, οφείλουμε να δώσουμε και πάλι την ελπίδα.

Με την ίδια αποφασιστικότητα, που σας λέω ότι πρέπει να πάμε σε αλλαγές, χωρίς να διστάζουμε πουθενά, σας καλώ επίσης να υπερασπιστούμε τις μεγάλες και ριζοσπαστικές τομές, που όλοι μαζί κάναμε και που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε.

Το ανοιχτό κόμμα, με τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλες τις διαδικασίες για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, ακόμα και αν δεν είναι μέλος ή φίλος του ΠΑΣΟΚ.

Την αποκέντρωση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, με τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών οργανώσεων.

Την εισαγωγή θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με κορυφαίο παράδειγμα την άμεση εκλογή του Προέδρου, αλλά και των κομματικών δημοψηφισμάτων.

Την καθιέρωση σε όλα τα όργανα ποσοστού εκπροσώπησης κάθε φύλου 40% τουλάχιστον και σε όλα τα μονοπρόσωπα όργανα θέσης αναπληρωτή που είναι πάντα αντίθετου φύλου.

Την κατοχύρωση σε κάθε εκλογή οργάνου ανανέωσης τουλάχιστον 20% των μελών και την απαγόρευση εκλογής στο ίδιο αξίωμα για περισσότερο από τρεις θητείες.

Την καθιέρωση αυστηρών ασυμβιβάστων και ρυθμίσεων πόθεν έσχες για όλες τις θέσεις ευθύνης μέσα στο κόμμα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα, όλοι μας έχουμε ένα χρέος να εκπληρώσουμε. Να δώσουμε στο ΠΑΣΟΚ νέα πνοή και στο λαό νέα ελπίδα. Να αποδείξουμε, για μια ακόμα φορά, όπως κάναμε πάντα στα 33 χρόνια της ζωής μας, της ύπαρξής μας, ότι κάθε δύσκολη στιγμή αποτελεί για εμάς νέα αφετηρία αλληλεγγύης, νέα αφετηρία νίκης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Να οδηγήσουμε, μέσα από τις διαδικασίες αυτές, το ΠΑΣΟΚ στη λύτρωση και σε δημιουργική διέξοδο.

Εγώ, είμαι αποφασισμένος να μην παραιτηθώ ποτέ από το δρόμο, για ένα ΠΑΣΟΚ λαϊκό, ριζοσπαστικό και πατριωτικό. Ένα ΠΑΣΟΚ, της μεγάλης αριστεράς, της κεντροαριστεράς, των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, της σοσιαλιστικής προοπτικής, όπως το ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αυτός, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ ξανά νικηφόρο.

Νικηφόρο Κίνημα λαού.

Νικηφόρο Κίνημα ανατροπής των κάθε λογής κατεστημένων.

Σύγχρονο και νικηφόρο Κίνημα αλλαγής της κοινωνίας μας.

Σε αυτό το δρόμο, σάς καλώ όλους να συστρατευθούμε. Να δημιουργήσουμε μαζί τη νέα συλλογική συνείδηση που θέλει η κοινωνία μας, που θέλουμε στο ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, ζητώ νέα εντολή, για νέα αρχή.

Ζητώ νέα εντολή, για να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή για το Κίνημά μας.

Μία νέα αρχή για την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

http://radiopod.pasok.gr/uploads/audio/Proedros_Ethnikou_Simvouliou.mp3

Τinky είπε...

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ 12η ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ξεκινώ από την παραδοχή ότι, κάθε τοποθέτηση, όσο σκληρή κι αν είναι, ξεκινά πάντα από μια βαθιά αγάπη για το Κίνημά μας. Μια ειλικρινή αγωνία για το αύριο, για το μέλλον. Αυτό θεωρώ ότι πιστεύει και θέλει και η βάση του Κινήματός μας, ο απλός πολίτης που μας αγαπά, μας στηρίζει και ελπίζει. Αυτή η συνεδρίαση του Εθνικού μας Συμβουλίου, για όλους μας, ήταν μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή, για ένα ΠΑΣΟΚ, που δεν θα κρύβει τις αλήθειες κάτω από το χαλί, που δεν θα βασίζεται σε μια επίπλαστη, εύθραυστη και αναποτελεσματική ενότητα, ενότητα της σιωπής, του στρογγυλέματος ή του συμβιβασμού.

Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι μια ιστορία ρήξεων. Ιστορία ρήξεων με τα πάσης φύσης κατεστημένα. Ιστορία ρήξεων και με τις εκδοχές του κακού μας εαυτού. Ιστορία ρήξεων με τις πελατειακές αντιλήψεις που, δυστυχώς, επιβιώνουν στο Κίνημά μας.

Το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε πάντα, όταν τολμούσε τις ρήξεις. Μέσα απ' αυτές τις ρήξεις κέρδιζε και αξιοπιστία και ενότητα. Κέρδιζε τελικά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, διότι αποδείκνυε ότι, έτσι, μπορεί γνήσια και καλύτερα να εκφράζει τα συμφέροντά του, να εγγυάται το μέλλον του, να ικανοποιεί τις προσδοκίες του, να εξασφαλίζει την σιγουριά για τη ζωή του, την ελπίδα του για τα παιδιά του.

Η αλήθεια, είναι προϋπόθεση της ενότητας και η ενότητά μας, είναι προϋπόθεση για τη νίκη μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ξεκινάμε σήμερα τη νέα μεγάλη και νικηφόρα πορεία για ένα αναγεννημένο και ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ.

Για ένα ΠΑΣΟΚ, που θα συγκρούεται με τη φθορά και με όσους θέλουν να την εκπροσωπούν.

Για ένα ΠΑΣΟΚ, που θα υπερασπίζεται την αυτονομία του από τα μεγάλα συμφέροντα και τα εξωθεσμικά κέντρα.

Για ένα ΠΑΣΟΚ, που θα εκπροσωπεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία των δημιουργών και των αδυνάτων, που θα υποστηρίζει τον δυναμισμό των πρώτων, αλλά θα εγγυάται την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των δεύτερων.

Για ένα ΠΑΣΟΚ, με σαφές πολιτικό στίγμα, με αξιόπιστες και διακριτές διαχωριστές γραμμές από τη δεξιά πολιτική, από το νεοφιλελευθερισμό, από την πελατειακή αντίληψη, από την συντήρηση, που θα εγγυηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα. Ανάπτυξη, που θα έχει ως πυρήνα τον άνθρωπο, την επένδυση στον άνθρωπο, δηλαδή, την επένδυση στην γνώση, στις δεξιότητες, αλλά και στην σιγουριά.

Σιγουριά γιατί; Για να επιτρέψει στον πολίτη να πάρει πρωτοβουλίες, να δοκιμάσει το καινούργιο, να αναδείξει τα ταλέντα του και να αξιοποιήσει τις δυνάμεις του χωρίς φόβο. Που θα συνδέει την παραγωγή και τις υπηρεσίες μας, τα προϊόντα μας, με μια ζωντανή πρώτη ύλη, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Που θα χτίσει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, πρωτοπορώντας σε οικολογικές τεχνολογίες και καινοτομίες.

Που θα αναδεικνύει ένα σύγχρονο και, ταυτόχρονα, ριζικά διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, αυτό που αναπτύσσεται σε αρμονία με το πανέμορφο ελληνικό περιβάλλον. Που θα εγγυάται μια ανθρώπινη γειτονιά, μια ανθρώπινη πόλη, μια δυναμική περιφέρεια, την αιχμή του δόρατος αυτού του νέου δρόμου ανάπτυξης.

Αυτός ο άλλος δρόμος για την ανάπτυξη απαιτεί - είναι προϋπόθεση - να έχει κι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, να εγγυάται νέες ποιοτικές δουλειές, δουλειές για όλους. Σ' αυτό το δρόμο, θα αγωνιζόμαστε σταθερά ενάντια στη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενάντια στον συντηρητισμό, ενάντια στον υπερεθνικισμό, ενάντια στο ρατσισμό και τον αυταρχισμό, ενάντια στις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας.

Το ΠΑΣΟΚ της νίκης, μεταλλάσσει και τις σχέσεις του με τα κινήματα του λαού, με τις πρωτοβουλίες των πολιτών. Δεν τα αντιμετωπίζει διαχειριστικά. Δεν τα εκμεταλλεύεται πελατειακά. Δεν τα προσεγγίζει φοβικά ή αφ' υψηλού.

Το ΠΑΣΟΚ της νίκης, εκφράζει το όραμα και το πρόγραμμα για τις μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία μας που θέλει ο πολίτης. Τα οράματα που συνδιαμορφώνει και εκφράζει μαζί με τους εργαζόμενους και τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους μετανάστες, τους φοιτητές και τους δασκάλους τους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους του πνεύματος και της δημιουργίας, τις γυναίκες, όλη τη νεολαία, τους ενεργούς πολίτες που αγωνίζονται για το περιβάλλον και τους νέους του διαδικτύου.

Κάνουμε μια νέα αρχή, για ένα ΠΑΣΟΚ που θα έχει ανοιχτό, ειλικρινή και διαρκή διάλογο με την άλλη αριστερά. Θα προωθεί κοινές δράσεις και συνεργασίες μαζί της.

Κάνουμε μια νέα αρχή, για ένα οργανωτικό σχήμα, για ένα πολιτικό στίγμα, που θα μας κάνει ισχυρούς, αποτελεσματικούς, αλλά θα παραμείνουμε ανοιχτοί και δημοκρατικοί.

Κάνουμε μια νέα αρχή, για ένα ΠΑΣΟΚ λαϊκό, ριζοσπαστικό, σύγχρονο και πατριωτικό, για ένα ΠΑΣΟΚ της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, της σοσιαλιστικής προοπτικής, όπως το ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο ιστορικός κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε οριστικά. Διανύουμε μια νέα εποχή, αντιμέτωποι και με νέα προβλήματα, νέα ερωτήματα. Ζούμε σε έναν κόσμο πιο πολύπλοκο, πιο σύνθετο, που αλλάζει ραγδαία, που δημιουργεί νέους κινδύνους, που προκαλεί φόβους και ανασφάλεια. Ανοίγει, όμως, και περισσότερες δυνατότητες, γεννά ελπίδες, γεννά προσδοκίες.

Όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, πολλοί θεωρητικοί, όπως ο Φουκουγιάμα, μίλησαν για το τέλος της ιστορίας. Τι εννοούσαν; Ότι υπήρχε πια μόνο ένας δρόμος για την ανθρωπότητα. Ο δρόμος της συνεχούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, χωρίς τριβές, χωρίς αντιθέσεις, χωρίς διακυβεύματα, χωρίς κοινωνικούς αγώνες, εντέλει, χωρίς επιλογές.

Αυτή ήταν και η ιδεολογία τους. Προφήτευαν τότε, ότι οι διαφορές μας θα περιορίζονταν στις καταναλωτικές επιλογές μας και μόνον. Δηλαδή, ότι η μεγαλύτερη διαφορά μας θα περιοριστεί στο ποια μάρκα παπούτσια αγοράζουμε ή τι φαγητό προτιμούμε.

Σήμερα, μπορούμε να πούμε καθαρά ότι, δεν ήρθε το τέλος της ιστορίας. Νέες ανισότητες, νέες εξουσίες, νέες παραγωγικές σχέσεις, νέες τεχνολογίες και γνώσεις, νέα παγκόσμια προβλήματα έχουν δημιουργήσει και νέα διλήμματα και νέες διαχωριστικές γραμμές.

Στην Σοσιαλιστική Διεθνή, όχι μόνο δεν φοβόμαστε, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε τα νέα διλήμματα και τα νέα πεδία αγώνων για τη δημοκρατία και τον σοσιαλισμό, για τη νέα προοδευτική μας πρόταση, για τη νέα προοδευτική μας ταυτότητα.

Οι διαφορές της δεξιάς και της αριστεράς δεν είναι μόνον οικονομικές και διαχειριστικές. Είναι ιδεολογικές, κοινωνικές, αξιακές. Είναι διαφορές αρχών, που εμπνέουν βαθιά διαφορετικές επιλογές και πολιτικές.

Μας χωρίζουν από τη δεξιά, τεράστιες διαφορές για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον σημερινό κόσμο, πώς σκεφτόμαστε τους ανθρώπους, τις ανάγκες τους, τις ελπίδες τους, την αξιοπρέπειά τους.

Αυτές τις διαφορές, πρέπει εμείς να εκφράσουμε σήμερα. Η δεξιά, η συντήρηση υποκύπτει και υπηρετεί τη φωνή των λίγων, των ισχυρών και των προνομιούχων.

Εμείς, αποτελούμε συνείδηση και διαχρονική φωνή των πιο αδύναμων, των λιγότερο ευνοημένων στη ζωή. Την φωνή, επίσης, μιας Δίκαιης Κοινωνίας, που επενδύει στις δημιουργικές, κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες επιζητούν την πρόοδο, με αξιοκρατία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

Όταν η δεξιά μιλάει για μονόδρομο, υψώνει οδοφράγματα στις ελπίδες των νέων, βάζει τον πήχη χαμηλά, προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχει μόνον ο δρόμος της υποταγής και της ανοχής.

Η δική μας αφήγηση είναι διαφορετική. Εξυψώνουμε την ελπίδα, την μετουσιώνουμε σε πράξη, εμπιστευόμαστε τη νέα γενιά. Ξέρουμε, ότι μαζί μπορούμε, μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα των ανθρώπων και των κοινωνιών.

Όταν η δεξιά μιλάει για εξουσία, εννοεί την απλή διαχείρισή της και την αδυσώπητη αναπαραγωγή της ανισότητας.

Όταν εμείς μιλάμε για εξουσία, εννοούμε την ενδυνάμωση της φωνής του πολίτη και, μαζί, την ανατροπή της ανισότητας.

Στο όνομα της ελευθερίας, η συντηρητική παράταξη αυθαιρετεί υπέρ των ισχυρών.

Εμείς, στο όνομα της ελευθερίας, προασπίζουμε τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

Όταν μιλάει για ελεύθερη αγορά, η συντήρηση πιστεύει ότι η κοινωνία πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της.

Όταν εμείς μιλάμε για αγορά, εννοούμε ότι, αυτή, πρέπει να ρυθμίζεται και να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων.

Όταν η δεξιά μιλάει για ανασφάλεια, θέλει να εκμεταλλευτεί τον φόβο και τον πόνο του πολίτη, να τον εξαρτήσει και πελατειακά.

Όταν εμείς μιλάμε για ανασφάλεια, εγγυόμαστε εμπιστοσύνη και σιγουριά για τον Έλληνα και την Ελληνίδα, εγγυόμαστε την πολιτική χειραφέτηση.

Όταν αυτοί μιλάνε για ψηφοφόρους, εννοούν την κοινωνία των πελατών.

Όταν εμείς μιλάμε για ψηφοφόρους, μιλάμε και θέλουμε την κοινωνία των πολιτών.

Όταν αυτοί μιλάνε για το περιβάλλον και την όμορφη ελληνική γη, σκέπτονται πώς θα την κατατμήσουν και πώς θα την εκποιήσουν.

Όταν εμείς μιλάμε για το περιβάλλον και την ελληνική γη, σκεπτόμαστε πώς θα την αναδείξουμε σε «πόλο πράσινης ανάπτυξης», πως θα παραμείνει δημόσιος πλούτος για τις επερχόμενες γενιές.

Όταν η δεξιά μιλάει για πατριωτισμό, σηκώνει την ελληνική σημαία για να κρυφτεί. Σκιαγραφεί την Ελλάδα του φόβου, της αδυναμίας και της απουσίας.

Όταν εμείς μιλάμε για πατριωτισμό, σηκώνουμε την σημαία με περηφάνια, περιγράφουμε την Ελλάδα της δημιουργίας, της ηθικής, της ισχυρής φωνής των πανανθρώπινων αξιών.

Συντήρηση και πρόοδος.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, αποτελούν δύο διαφορετικά συστήματα αξιών.

Δύο διαφορετικές παραδόσεις.

Δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τον κόσμο.

Πριν από μερικούς μήνες, μου ζήτησαν περισσότερες από 1.000 διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να τους μιλήσω στην Γλασκόβη για τις νέες προκλήσεις, που έχουμε ως προοδευτικοί πολίτες στον πλανήτη μας.

Μεταξύ άλλων, είπα το εξής: Η πρώην Σοβιετική Ένωση, με τις δικές της πολιτικές, κατάφερε να απαξιώσει τη λέξη “Σοσιαλισμός”. Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την στρατοκρατική αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής, από το Γκουαντάναμο μέχρι το Άμπου Γκράϊμπ, απαξιώνει τη λέξη “Δημοκρατία”.

Σε εμάς, τους προοδευτικούς πολίτες του κόσμου, πέφτει η ευθύνη να ξαναδώσουμε νόημα, αξία και περιεχόμενο στις έννοιες της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Είναι η πρόκληση να ξαναδώσουμε ζωή στις διαχρονικές μας αξίες.

Η διαφορά μας, είναι η υπεροχή μας. Είναι η περηφάνια μας για το έργο των Κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Είναι η επιβεβαίωση, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ως δύναμη ευθύνης, ανατροπής, αλλαγής και προοπτικής.

Είναι το ΠΑΣΟΚ, που θα μας επιτρέψει, από αύριο κιόλας, να μείνουμε όρθιοι, αποφασισμένοι, ανυποχώρητοι. Να αντιπολιτευθούμε την κυβέρνηση, που ξεδιπλώνει καθημερινά την κρυφή της πολιτική ατζέντα, που επιτίθεται στα κοινωνικά κεκτημένα, στο μέλλον της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας.

Η σπουδή, με την οποία πλέον η κυβέρνηση Καραμανλή κινείται προς την κατεύθυνση της ανατροπής του ασφαλιστικού συστήματος, είναι αυταρχική. Αλλά είναι και επικίνδυνη, εξαιρετικά επικίνδυνη για τα δικαιώματα των συνταξιούχων μας και για την αλληλεγγύη μας με τη νέα γενιά των εργαζομένων.

Την προειδοποιούμε: η κρίση μας, η εσωτερική μας διαδικασία, δεν χαλαρώνει την επαγρύπνησή μας. Θα σταθούμε αμετακίνητοι στην υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Η κοινωνική ασφάλιση, για μας, αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Η πολιτεία οφείλει να το διασφαλίσει για κάθε πολίτη. Ο αναδιανεμητικός, καθολικός και δημόσιος χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική αρχή.

Η βιωσιμότητα, η επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος, είναι ένα θέμα που πρέπει να εγγυηθεί το κράτος:

Τριμερής χρηματοδότηση,

Καμία μείωση των συντάξεων,

Καμία αλλαγή των ορίων ηλικίας,

Καταβολή της βασικής σύνταξης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συναγερμό, επίσης, σημαίνει στον Κίνημά μας, αλλά και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, η φορολογική επιδρομή που αρχίζει η κυβέρνηση. Επιδρομή, εναντίον των εισοδημάτων των εργαζομένων, αλλά και της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας.

Δεν είναι μόνον η επαπειλούμενη αύξηση του ΦΠΑ, η ραγδαία αύξηση των έμμεσων φόρων, που πλήττουν το σύνολο των νοικοκυριών και των εισοδημάτων, είναι ακόμη περισσότερο η προφανής απόφαση της κυβέρνησης να υποχρεώσει τη μεσαία τάξη και τη μικρή ιδιοκτησία, να πληρώσει το κόστος μιας πολιτικής αρνητικής αναδιανομής, υπέρ των ολίγων σε βάρος των πολλών.

Η φορολογία επί των ακινήτων είναι πια μια φορολογία υπέρ της μεγάλης ιδιοκτησίας των εχόντων και κατεχόντων και εναντίον της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και των νοικοκυραίων. Αυτή είναι η πραγματική και θλιβερή κατάληξη της περίφημης στρατηγικής του μεσαίου χώρου και του δήθεν κοινωνικού Κέντρου.

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω τους κινδύνους, που πρέπει να θέσουν όλους μας σε εγρήγορση. Είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η ενδοτικότητα της σημερινής κυβέρνησης, απέναντι στις πιέσεις της άκρας δεξιάς. Ήδη, την αναγκάζουν να αποσύρει άρον – άρον το βιβλίο της Ιστορίας της Στ' Δημοτικού, χωρίς καν να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες του ελέγχου από την εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα.

Αν αυτό αποτελεί την απαρχή ενός επικίνδυνου κατήφορου, πρέπει γρήγορα να καταστήσουμε, προς πάσα κατεύθυνση, σαφές ότι θα σταθούμε το μεγάλο δημοκρατικό τους εμπόδιο. Εμείς, είμαστε οι φύλακες των δημοκρατικών, ανοιχτών θεσμών της χώρας μας. Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το Εθνικό Συμβούλιο, με παρρησία και με κατάθεση ουσίας, έκανε μια νέα αρχή.

Θέλω να ευχαριστήσω, όλους σας συλλογικά και τον καθένα σας ατομικά, για τις τοποθετήσεις σας. Είναι τοποθετήσεις, που ανοίγουν έναν γόνιμο διάλογο μέχρι την Εθνική Συνδιάσκεψη.

Ήμουν και είμαι εδώ μαζί σας, για να υπηρετήσω.

Να υπηρετήσω τις κοινές μας αξίες, τις κοινές μας αρχές, τα κοινά μας οράματα.

Ζήτησα μια νέα εντολή. Μια νέα εντολή, για την επόμενη μέρα. Και βέβαια, θα μπορέσω να παρουσιάσω τις θέσεις μου πιο λεπτομερώς και στην Εθνική Συνδιάσκεψη.

Το ζητούμενο είναι μια ξεκάθαρη εντολή για τους όρους, τις δομές και τις πολιτικές, που θα εγγυηθούν μια νέα νικηφόρα πορεία.

Δεν ζητώ λευκή επιταγή.

Το ζητούμενο, είναι μια ξεκάθαρη εντολή και μια κοινή δέσμευση, όλων μας, για μια νέα αρχή.

Στο τέλος της διαδικασίας, που σήμερα ξεκινάμε, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, η λαϊκή μας βάση, αυτοί, θα έχουν το λόγο.

Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο του Κινήματος, αυτοί θα κρίνουν.

Αυτοί θα κρίνουν, αν θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου.

Οι πολίτες ξέρουν.

Αυτοί θα εγγυηθούν και την ενότητα, αλλά και την φυσιογνωμία του Κινήματος.

Είμαστε Κίνημα ανατροπής, όχι συναλλαγής.

Είμαστε Κίνημα αλλαγής, όχι συμβιβασμού.

Είμαστε Κίνημα λαού και τέτοιο θα παραμείνουμε.

Σας ευχαριστώ.